Stevie sladká

Stevie sladká, přírodní sladidlo bez kalorií s léčivými účinky. Zamezuje zubnímu kazu, urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak a snižuje projevy cukrovky. Je to též výborný antioxydant. Označení nového sladidla je E960.

stevie

Víte, že s orosenou sklenicí koly nebo jiného oblíbeného nápoje do sebe dostáváte pořádnou porci cukru? Například sklenice 300ml obsahuje:

  • Pilsen Urquel = 14,1g cukru = 3,5 kostky cukru
  • Kofola = 24,6g cukru = 6 kostek cukru
  • Sprite = 27,3g cukru = 7 kostek cukru
  • Fanta = 27g cukru = 7 kostek cukru
  • Redbull = 26,4g cukru = 7 kostek cukru
  • Coca Cola = 31,8g cukru = 8 kostek cukru
  • Nestea ledový čaj = 51g cukru = 13 kostek cukru
  • Milk shake čokoládový McDonalds = 55,5g cukru = 14 kostek cukru!!

Z každou kostkou cukru (4g) přijímáme 16 kcal (67 kJ) energie. Pokud tato energie není spálena pohybem nebo jinou aktivitou, ukládá se do podkožního tuku. A tak tloustneme a tloustneme (viz článek Zabijácký cukr).

Ovšem pozor, přichází revoluce!! Mlsání bez kalorií? Jasně, je tu nové přírodní sladidlo z rotliny jménem

Stévie sladká

Stévie sladká (Stevia rebaudiana) nazývána též stévie cukrová, sladká tráva nebo medové lístky, přichází z pralesů Jižní Ameriky. Dorůstá velikosti až 1 metru a její lístky obsahují alkaloidy steviosidy, které jsou 300x sladší než bílý cukr!! Ovšem na rozdíl od něj, tyto alkaloidy nejsou kalorické.

Vědecké výzkumy navíc ukázaly, že stévie je léčivá. Má antibakteriální účinky, chrání tak před záněty a zubním kazem. Navíc urychluje metabolismus, snižuje vysoký krevní tlak a podporuje produkci inzulínu, čímž pomáhá ke snížení projevů cukrovky. Je to výborný antioxydant pro vlasy a pokožku. Navíc prý reguluje chuť kuřáků na cigaretu.

stevie-v-kvetinaciV roce 2011 byla stévie schválena v EU jako přídavné potravinové sladidlo pod označením E960. Očekává se, že toto rozhodnutí bude mít výrazný dopad na trh s cukrem a úmělými sladidly. Některé prudukty už nyní používají sladidla ze stevie, jako například Kofola.

Stevie je poměrně nenáročná květina, kterou lze pěstovat i doma. Lístky se dají použít ke slazení v kuchyni, do čaje i pokrmů. Skladovat se dají ve zmrzlém i sušeném stavu. Tak pojďme si osladit život .. zdravě!!

Komentáře

Vložit komentář

Captcha kód
Zveřejněno 18.8.2013