Odvrácená strana Saturnu

Dne 19. července 2013 se ocitla kosmická sonda Cassini ve vzdálenosti 1,2 milionu km od Saturnu směrem od Slunce. Byla to příhodná pozice pro celkový pohled na odvrácenou stranu planety a její prstence. Přes čtyři hodiny trvala série focení. Následně zabralo několik měsíců, než snímky dorazily na Zem a vědci je pečlivě sestavili do mozaiky. Vznikla tak jedinečná fotografie, na které je zachycen Saturn tak, jak jsme ho ještě nikdy neviděli.

Saturn-odvracena-strana-z-Cassini

To musíš vidět! Rozklikni si originální panaromatický 9000 x 3500 pixelový obrázek, který byl publikovaný na stránkách NASA.

Snímky byly pořízeny, když sonda Cassini prolétala za planetou Saturn vně sluneční soustavy. Slunce je zde zakryté Saturnem, takže se nám odhalila tajemná odvrácená strana této planety. Cassiny neměla přesně pozici v rovině prstenců Saturnu, ale asi 17° jižně (pod nimi). Kdyby byly snímky foceny přesně v rovině, prstence Saturnu by se jevily jako tenká čára. Místo toho je zde můžeme obdivovat jako jemnou elipsu vedoucí napříč obrázkem.

Saturn nám ukazuje svou temnou noční odvrácenou stranu, kde vyniká jasné lemování kolem okraje planety. Tento efekt je způsoben rozptýleným slunečním světlem ve svrchní vrstvě atmosféry. Všimni si také modrých neonových oblouků ve vnějších prstencích, které jsou vystaveny přímému slunečního svitu. V této pozici Saturnu proti Slunci jsou prstence obzvlášť působivé s jejich různými barevnými tóny.

Pohled k domovu

Vzhledem k tomu, že sonda Cassini fotila směrem ke Slunci do vnitřní sluneční soustavy, můžeme na obrázku rozpoznat jednotlivé planety. Země se nachází v pravém dolním rohu pod tmavou siluetou Saturnu. Při velkém zvětšení můžeme dokonce vidět náznak Měsíce obíhající naší planetu. Z velikosti Země můžeš pocítit ohromnou vzdálenost 1,4 miliardy kilometrů. Tak daleko byl od nás Saturn v danou chvíli vzdálen.

saturn-odvrcena-strana-s-popisky

Součástí této velkolepé vesmírné mozaiky jsou planety Venuše a načervenalý Mars, který je menší, protože byl v pozici dále za Sluncem. Najdeme je v levém horním rohu nad Saturnem.

Saturnovy měsíce

Uprostřed snímku až úplně vlevo (mimo výřez popisného obrázku) naleznete jeden z největších měsíců Enceladus. Tento měsíc vytváří svou vlastní ozářenou siluetu tím, jak rozprašuje ledové krystaly do vesmíru. Na snímku byl zachycen zrovna ve chvíli, kdy vypouští ohromné  gejzíry kapalné vody ze svého jižního pólu.

Saturnuv-mesic-Enceladus

Tento pohled na Enceladus je opravdu neuvěřitelný. Vidíme jeho temnou stranu, ale přesto jeho polovina je jasně ozářena světlem odraženým od Saturnu. Měsíc Enceladus je zakotven na oběžné dráze v difúzním prstenci E, který je tvořen drobnými částečkami ledu pocházejícího právě z gejzírů tohoto měsíce. Na detailu si všimni také stínu měsíce na prstenci, táhnoucí se vlevo.  

Na snímku jsou dobře viditelné i další z 62 dosud známých přirozených satelitů obíhající Saturn. V dolní části snímku nalezneme měsíc Tethys, který velmi září odraženým světlem Saturnu. Najdeme zde tmavý Mimas a Janus, ale například i maličký měsíc Prometheus, kde je patrný jeho tvar brambory.

Podívejte se také na další obrázky této nádherné planety na stránkách Pinterest.

Sledujte nástěnky Cermi.NET na Pinterestu.  

Člověk je neuvěřitelně zkoumavý tvor s neodolatelnou touhou objevovat. A tato velkolepá fotografie Saturnu z dalekého vesmíru jen potvrzuje, kam až jsme schopni se do hloubi vesmíru dostat. Jen tak dál!

Zrojové informace přebrány ze serveru www.slate.com

Komentáře

Poslal Usesemoth
Data shown are from a representative experiment n 2 coupons for cialis 20 mg How Often Should I Exercise
Poslal Matthewlax
В целом, аренда инструмента предоставляет гибкую и экономически выгодную альтернативу покупке. Она позволяет получить доступ к широкому выбору инструментов, сэкономить деньги и избежать проблем, связанных с хранением и обслуживанием.
прокат инструмента в Перми прокат инструмента в Перми.

Vložit komentář

Captcha kód
Zveřejněno 30.1.2014