Výstava Tim Burton a jeho svět

Ve třech patrech galerie Dům U Kamenného zvonu v Praze lze zhlédnout na 500 originálních obrazů, skic, fotek a plastik od Tima Burtona. Fantastickou výstavu plnou jeho temných postaviček doplňuje doprovodný program včetně dvou sálů s promítáním Burtonových filmů.

tim-burton-vystava

Do 3. srpna 2014 probíhá v Praze v galerii Dům U Kamenného zvonu na Staroměstském náměstí kultovní výstava s názvem Tim Burton a jeho svět. Americký filmař a výtvarník Tima Burton se proslavil hlavně svými filmy, mezi nejznámější patří:

  • Batman
  • Batman se vrací (Batman Returns)
  • Střihoruký Edward (Edward Scissorhands)
  • Mars útočí! (Mars Attacks!)
  • Mrtvá nevěsta (Corpse Bride)
  • Karlík a továrna na čokoládu (Charlie and the Chocolate Factory)
  • Alenka v říši divů (Alice in Wonderland)

tim-burton-a-jeho-svet2.jpg

Tim Burton (plným jménem Timothy Walter Burton) vyrůstal na malém městě v Californii, kde se kromě vánoc nic nedělo. Toto místo utvořilo svérázný sarkastický autorův styl, kde se vtipně prolíná téma hororu (a záhrobí) s komedií a to často právě o vánocích.

tim-burton-a-jeho-svet4.jpg

Zpočátku se živil Tim Burton jako řadový animátor ve společnosti Disney. Ovšem nudná práce překreslování postaviček ho nebavila a vytvořil tak svůj první animovaný film Vincent (k vidění na Youtube), téma ovšem už nebylo pro děti. Následovala pak řada úspěšných kreslených i hraných filmů. Do nich často obsazoval své oblíbené herce Johny Deppa a Heleny Bonham Carter, která se mu stala životní partnerkou.

tim-burton.jpg

Výstava mapuje Burtonovu tvorbu a nabízí exponáty spojené s jeho nejproslulejšími filmy i ukázky neznámých obrazů z autorova soukromého archivu. Jsou zde k vidění originální skici na ubrouscích a obrazy zachycující Burtonovu svébytnou tvorbu. Vidět můžeme plastiky postaviček z filmů, např. mimozemšťana s velkým mozkem z filmu Mars útočí nebo sešitého pejska Frankenweenie.

tim-burton-frankenweenie.jpg

Cítím určitou míru nejistoty. Nesnesu prohlížet si výstavu s jinými lidmi. Je to jako dívat se na své špinavé prádlo.

Toto řekl sám autor o této výstavě Hospodářským novinám.

tim-burton-a-jeho-svet1.jpg

Tato unikátní výstava nabízí skvělou příležitost se dobře pobavit a ponořit do originální díla tohoto umělce. Počítej ale s tím, že zde strávíš pár hodin. Další informace o výstavě získáš na oficiálních stránkách.

Podívejte se také na další obrázky autora  na stránkách Pinterest.

Sledujte nástěnky Cermi.NET na Pinterestu.  

Komentáře

Poslal Davidfeedo
That means you'll perceive some stylish features and press access to additional channels where you can forward movement visibility, without having to make nous of some ornate, handbook migration process. https://googlec5.com
Poslal ofwasulobiigi
Ofiyijohe Ubevaht cmc.hfjp.cermi.net.jhd.yr http://slkjfdf.net/
Poslal uwenaca
Egcaqeed Yuqevuwi aiu.xwbz.cermi.net.byo.gu http://slkjfdf.net/

Vložit komentář

Captcha kód
Zveřejněno 16.5.2014