Technické muzeum v Mnichově

Technické muzeum v Mnichově je jedno z největších muzeí vědy a techniky na světě. Lze zde spatřit na 30 tisíc zajímavých exponátů z nejrůznějších vědních oborů.

technicke-museum-mnichov

Konečně se mi splnil klukovský sen - navštívili jsme technické muzeum v Mnichově (celý název je Deutsches Museum von Meisterwerken der Naturwissenschaft und Technik, München), které patří k největším svého druhu na světě.

technicke-museum-mnichov-budova.jpg

technicke-museum-mnichov-ponorka.jpg

Hlavní budovu muzea najdeme v centru Mnichova na ostrově Museumsinsel na řece Isar. Můžeme zde obdivovat tisíce exponátů z oblasti vědy a techniky.

Po vstupu do první haly na nás hned vybafne dvoustěžňový škuner s nataženými plachtami a náhledem do podpalubí. V této místnosti poznáme vývoj mořeplavby. O patro níže, ve sklepě, pak nahlédneme do vnitřku opravdové ponorky z 2. světové války. Tato expozice je zaměřena na podmořský výzkum, kde uvidíme podmořské zvony, ponorky, skafandry i novodobé robotické sondy.

technicke-museum-mnichov-jago.jpg

Další hala představuje vývoj avioniky. Ve 3. patrech uvidíme nepřeberné množství letadel, helikoptér a stíhaček. Zvláštní pozornost musíme věnovat unikátní první proudové stihačce 2. sv. války Messerschmitt Me 262 nebo raketové stíhačce Me 163. Nalezneme zde i rakety V1 a V2, výzkumu vesmíru je věnováno celé horní patro.

technicke-museum-mnichov-me262.jpg

Z další expozic musíme vyjmenovat např. elektřinu, kde se konají živé ukázky blesků pomocí vysokého proudu nebo parní stroje, které se ukazují za chodu. Zajímavá je také DNA laboratoř, sekce nanotechnologie, robotika, historie hudebních nástrojů a další.

technicke-museum-mnichov-letadla.jpg

Muzeum je velmi rozlehlé, doporučujeme si na návštěvu vyhradit celý den. A komu by to nestačilo, součástí muzea jsou ještě další dvě muzejní budovy:

  • Expozice dopravy - kde najdeme auta, motocykly a vlaky (2km vzdálený Bavariapark)
  • Letecká expozice - hangáry bývalé letecké základny ve Schleissheimu (15km od Mnichova)

Na webu muzea si můžeš stáhnout plánek muzea (PDF v angličtině).

Komentáře

Vložit komentář

Captcha kód
Zveřejněno 17.5.2014