BMW muzeum v Mnichově

Jsou řidiči, kteří jezdí autem. A pak jsou řidiči, kteří jezdí BMW... Pokud patříš do druhé skupiny nebo jen obdivuješ tuto německou značku, je přímo povinnost navštívit BMW muzeum a přilehlý BMW Welt v Mnichově.

bmw-muzeum-mnichov

V rámci prodlouženého víkendu v hlavním městě Bavorska jsme navštívili BMW Welt (německy Svět BMW). Protože Mnichov, to nejsou jen pivnice, klobásky se zelím a oknírovaní týpci v kožených kalhotách, ale nachází se zde centrála, továrna a muzeum značky BMW.

bmw-museum Vše leží v areálu jen kousek od známého olympijského parku s dominantní televizní věží. Najdeš to lehce, koukej po typickém věžáku se znakem BMW s půdorysem čtyřlístku. Hned u této budovy se nachází podivná stavba ve tvaru květináče s modrobílou vrtulí na střeše - ano, to je muzeum BMW.

Po vstupu do muzea (aktuální vstupné je 9,- EUR) jsi okouzlen strohým designem vnitřních prostor a hrou světla a stínu. A samozřejmě auťákama. Zažiješ neobyčejnou cestu do pravěku automobilismu. Můžeš zde obdivovat veterány, káry ze 60-let i novodobé závoďáky. Můžeš porovnat, jak vypadaly první letecké motory, které BMW vyráběly před a během války, první motory do aut i moderní přeplňované agregáty závodních speciálů.

bmw-museum-old-cars

Je zde k vidění většina modelů aut, ale i motocyklů, které koncern BMW vyráběl během své celé historie. Poválečná auta vystavují na obdiv své oblé křivky, auta 80-tých let zase upoutají svou typickou přídí žraloka. Hodně těchto vozů u nás stále brázdí silnice, spolehlivé motory jsou schopné odkrajovat statisíce kilometrů.

V muzeu nechybí formule Brabham BT52 týmu Fila Sport s motorem BMW, s kterou dokázal Nelson Piquet vyhrát serii závodů F1 v roce 1983. Nebo další úspěšné vozy ze závodních okruhů, které mají plasty proklatě nízko (a křídlo vysoko).

Samostatná sekce je věnována sportovní M-kové řadě vozů BMW. kde si slušně zaslintá nejen fanda těchto vozů. Jsou zde také vystaveny samostatně motory těchto dravých mazlíků. Když přijdeš k motoru blíže, je osvícen bodovkou a ozve se jeho originální drásavý zvuk ve vysokých otáčkách - značně působivé.

bmw-museum-race-cars.jpg

Na závěr ještě zmíním speciální designové auta vystavená ve vstupní hale, která mají originální malované vzory a jistě originální závratnou cenu.

Můstkem přes silnici se pak dostáváme do prodejní zákaznické centrály BMW Welt, která sídlí ve značně moderní futuristické budově. Tato stavba je sama velmi zajímavá, stavěla se 4 roky a stála 200 miliónů $. Ve střeše je zabudována fotovoltaická elektrárna s výkonem 800kW. 

bmw-welt-munchen.JPG

Budova není nudná hala, není to jen chrám, ale místo pro prodej, komunikační centrum a místo setkání pro předávání zkušeností.

Toto řekl o svém díle rakouský architekt Wolf Prix, jehož designérská společnost Coop Himmelb(l)au budovu projektovala. 

bmw-welt-munchen-cars.jpg

Vstup do BMW Welt je zdarma (placené je jen podzemní parkoviště, kde doporučujeme nechat auto), V ohromné hale uvnitř jsou k vidění aktuálně prodávané modely aut a motocyklů BMW. A nejen k vidění, ale je možné si je prohlédnout zevnitř, posadit se do většiny z vozů a vyzkoušet jejich elektronickou výbavu. 

bmw-welt-m6-gran-coupe.jpg

Velkému zájmu se těší zejména nové modely BMW Gran Turismo řady 3 a 5 s elegantní splývající zádí (tzv. hatchback). A samozřejmě největší rozruch budí elektrická vozítka BMW i3 a i5. Tyto vozy jsou prošpikovány kosmickými materiály, kostra karoserie je tvořena karbonovými vlákny (více o tomto modelu na webu auto.cz). 

bmw-welt-i3.jpg

Po prohlídce a prozkoumání několika nových modelů usedáme do auta a docela zmoženi vyrážíme k domovu, směr ČR. Po bavorské dálnici valíme 180 km/h a závidíme Němcům jejich neomezenou rychlost.. a dokonalé vozy BMW.

Komentáře

Poslal demeesota
17 CEO of 1 Billion dollar U generic cialis for sale Aloha laser vision is required, having laser lens exchange and near vision if these symptoms

Vložit komentář

Captcha kód
Zveřejněno 26.5.2014